سامانه نیما در سال های گذشته توسط بانک مرکزی تاسیس و راه اندازی شده است. در پاسخ به سوال سامانه نیما چیست؟ باید اشاره کرد، که این سامانه با هدف تامین ارز مورد نیاز تجار جهت صادرات و واردات ایجاد شده است. پس از ایجاد این سامانه سازماندهی و نظارت ارز مربوط به صادرات و واردات بسیار راحت تر شد.
همچنین بانک مرکزی پس از تاسیس این سایت توانست تمامی فعالیت های ارزی مربوط به صادرات و واردات را به بهترین شکل ممکن کنترل کند. این سامانه یکپارچه ارز نیمایی برای افراد واجد شرایط ارائه می شود. سامانه نیما ارزهای رایج بین المللی را با قیمتی کمتر از نرخ ارز آزاد برای تجار ارائه می کند. هدف از ایجاد چنین بستری، رفع مشکلات مربوط به تامین و خرید ارز توسط تجار ایرانی است.
تعریف سامانه نیما چیست؟
در جواب پرسش پرتکرار سامانه نیما چیست؟ باید اشاره کرد، که این سامانه با هدف تخصیص ارز نیمایی با نرخ کمتر از ارز آزاد برای تجار ایرانی ایجاد شده است. واژه نیما مخفف نظام یکپارچه معاملات ارزی می باشد. در این سامانه تجار با ارائه مدارک لازم می توانند در کوتاه ترین زمان ممکن ارز نیمایی جهت صادرات و واردات کالاهای مختلف را دریافت کنند.
البته طبق مصوبات دولتی در این سامانه برای گروه خاصی از کالاهای مجاز و ضروری ارز نیمایی ارائه میشود. به کمک این ارز میتوان محصولات مورد نیاز را به قیمت کمتر تجار از کشورهای خارجی خریداری خواهند کرد. همچنین برای امورات مربوط به صادرات کالا نیز تجار می توانند ارز نیمایی دریافت کنند.
این سامانه نقش کلیدی در بهبود شرایط صادرات و واردات داشت و هم اکنون نیز فعالیت خود را به صورت جدی ادامه می دهد.
تاریخچه و هدف راه اندازی سامانه نیما
این سامانه دولتی با هدف نظارت بیشتر و بهتر بر فعالیتهای ارزی مربوط به صادرات و واردات کالاهای مجاز ایجاد شد. این سامانه در اواخر سال ۹۶ به صورت آزمایشی راه اندازی شد. پس از مدت زمان کوتاهی بانک مرکزی و سایر ارگان های دولتی شاهد نتایج مثبت این سامانه در روند تخصیص ارز برای بازرگان و تجار شدند. سامانه نیما در سال ۱۳۹۷ به صورت رسمی فعالیت خود را آغاز کرد.
این سامانه یکپارچه ارز را با قیمت مشخص دولتی در اختیار تجار قرار می دهد. سامانه نیما پروسه صادرات و واردات کالاهای مختلف را نیز تسریع بخشید. این سامانه هوشمند دولتی از قاچاق ارز توانست جلوگیری کرد. همچنین در سامانه نیما ارز دولتی به صورت عادلانه در بین تجار و بازرگانان تقسیم میشود.
تفاوت سامانه نیما با بازار آزاد ارز
در جواب پرسش بنیادی سامانه نیما چیست؟ باید اشاره کرد، که این سامانه با هدف تخصیص ارز دولتی برای تجار و بازرگانان ایجاد شده است. این سامانه دولتی با بازار ارز آزاد تفاوت بسیار زیادی دارد؛ به همین دلیل مورد توجه قرار گرفته است. از تفاوت های اصلی این سامانه می توان به قیمت متفاوت ارز در بازار آزاد و سامانه نیما اشاره کرد.
جالب است بدانید که، در این سامانه ارز به قیمت دولتی عرضه می شود. در واقع هیچ گونه واسطه و دلالی در پروسه خرید و فروش ارز وجود ندارد و همین مسئله از ایجاد نوسان جلوگیری خواهد کرد. در حالی که برای خرید ارز در بازار آزاد باید هزینه بیشتری پرداخت کنید. تجار و بازرگان برای افزایش سرمایه مالی خود برای خرید ارز سامانه نیما را انتخاب می کنند. همچنین شاید برایتان جالب باشد محتوای تفاوت سامانه نیما و سامانه سنا را بخوانید.
سامانه نیما چگونه کار می کند؟
سامانه نیما با هدف کنترل هرچه بیشتر و بهتر بر روند تخصیص و توزیع ارز دولتی برای تجار ایجاد شده است. سامانه نیما با متصل کردن سامانه سنا و تجارت به هم کار می کند. در این سامانه برای دریافت ارز ابتدا باید نسبت به ایجاد حساب کاربری و تکمیل فرمهای مربوط اقدام کرد. در مرحله بعدی پیش فاکتورهای لازم باید ارائه شود. همچنین درخواست مربوط به دریافت ارز را ثبت کنید.
تمامی درخواست های ارسالی به صورت دقیق بررسی خواهند شد. در صورتی که شما از جزء واجدین این ارز باشید؛ بدون مشکل ارز نیمایی دریافت خواهید کرد.
چه کسانی می توانند از سامانه نیما استفاده کنند؟
در جواب پرسش اصلی تجار در مورد سامانه نیما چیست؟ باید اشاره نمود، که این سامانه از سال ۹۶ با هدف تخصیص بهتر و هدفمند ارز نیمایی ایجاد شد. در این سامانه افرادی میتوانند ارز نیمایی دریافت کنند، که قبلا در سامانه تجارت عضو شده اند. در واقع افرادی که معاملات خود را به صورت قانونی انجام می دهند؛ موفق به دریافت این ارز خواهند شد.
در واقع تجار و بازرگانانی که فعالیت قانونی دارند؛ جزء دریافت کنندگان این ارز خواهند بود. در این سامانه افراد عادی مجاز به دریافت ارز نخواهند بود.
مزایای استفاده از سامانه نیما
پس از جواب دادن به پرسش سامانه نیما چیست؟ حتما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد مزایای این سامانه هستید. این سامانه هوشمند اینترنتی در سایه مزایای بی شماری که دارد؛ مورد توجه قرار گرفته است. از مزایای اصلی این سامانه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- جلوگیری از قاچاق ارز و خروج سرمایه دولتی
- شفافیت کامل در پروسه عرضه و تقاضا ارز
- شناسایی هویت تجار فعال ایرانی
- تخصیص ارز نیمایی به صورت عادلانه
- برگشت سرمایه ارزی کشور از طریق واردات توسط صادرکنندگان
- هدایت مسیر واردات محصولات مجاز توسط دولت
سامانه نیما در سال ۱۴۰۴ چه تغییراتی داشته است؟
در مورد سوال سامانه نیما چیست؟ باید اشاره کرد، که این سامانه باعث بهبود شرایط توزیع ارز در بین تجار و بازرگانان شده است. سامانه نیما در سال های گذشته تغییرات مثبتی داشته است. از تغییرات این سامانه در سال ۱۴۰۴ می توان به یکسان سازی نرخ ارز اشاره نمود. هدف از این یکسان سازی جلوگیری از نوسانات ناشی از قیمت ارزهای رایج بین المللی اشاره کرد. همچنین از سال جاری بازار ارز نیما به بازار ارز تجاری منتقل خواهد شد.
سخن پایانی
در این مقاله به سوال سامانه نیما چیست پاسخ دادیم، سامانه نیما توسط بانک مرکزی در سال ۱۳۹۶ برای اولین بار ایجاد شد. این سامانه با هدف تخصیص ارز برای تجار و بازرگان با نرخ کمتر از ارز دولتی ایجاد شده است. به منظور دریافت ارز از این سامانه باید عضو رسمی سامانه تجارت باشید و فعالیت قانونی شما برای دولت محرز باشد.
این سامانه به جلوگیری از قاچاق ارز و سرمایه کمک شایانی کرد. همچنین سامانه نیما با هدف تعیین و تثبیت هویت تجار مجاز بازار ارزی فعالیت خود را دنبال می کند.
نوین پال
سوالات متداول
سامانه نیما چیست؟
سامانهای از بانک مرکزی برای تامین ارز صادرات و واردات با نرخ نیمایی (کمتر از بازار آزاد) برای تجار واجد شرایط است.
هدف اصلی ارز نیمایی چیست؟
تامین ارز با نرخ مناسب برای واردات کالاهای مجاز و ضروری و امور صادراتی، جهت تسهیل تجارت و کنترل بازار ارز است.