با شروع صنعت بانکداری و بانکداری دیجیتال، یک نظم نوین در تمامی کسب و کارها و ارتباطات بین افراد و حتی کشورها ایجاد شد. بدون نظام بانکداری، تبادلات مالی ممکن نبود. در تاریخچه بانکداری در جهان و ایران، اولین نظام بانکداری قبل از میلاد مسیح و در بین النهرین بوده است و به شیوهی متفاوت از آنچه که امروز مشاهده میشود، دایر می شد.
در آن زمان مبادلهها و وامها فقط با سکههای طلا و نقره انجام میشد. در ایران، اولین بانک تاسیس شده، در سال 1297 بود که انحصارا امتیاز چاپ اسکناس را داشت. بانکداری دیجیتال نیز اولین بار در سال 1970 شروع به فعالیت کرد. امروزه با پیشرفت تکنولوژی در این زمینه به کمک درگاه پرداخت، انواع تبادلات مانند انواع روش های پرداخت اینترنتی، مالیات و کسب و کار اینترنتی پیشرفت چشمگیری داشته است.
فهرست مطالب
منظور از بانکداری دیجیتال
بانکداری دیجیتال چیست؟ به کمک بانکداری دیجیتال شما میتوانید کلیهی خدماتی مانند مدیریت حساب، پرداخت قبوض، انتقال وجه، سرمایه گذاری، وامها و بسیاری از خدمات دیگر را که باید ساعتها برای انجام آن در صف بودید را در کمترین زمان ممکن و به صورت اینترنتی در خانه انجام دهید. رشد تکنولوژی به سرعت در حال افزایش است. در آیندهی نه چندان دور شاهد افزایش آپشنها برای تبادلات مختلف از طریق درگاههای پرداخت هستیم.
ویژگی های بانکداری دیجیتال
به عنوان یک نظام نوین، بانکداری دیجیتال تاثیرات مثبت زیادی بر روند زندگی گذاشته است:
کاهش اتلاف زمان: به کمک بانکداری دیجیتال دیگر نیاز نیست زمان طولانی در صفهای انتظار برای انجام کارهای بانکی سپری کنید.
عملکرد سریع: روند کار و پاسخ دهی با درگاه بانکداری دیجیتال، بسیار راحت است و به کمک ساده بودن مراحل، شما به سرعت کار کردن با آن را یاد میگیرید.
فضای امن: مهمترین ویژگی کارهای اینترنتی، امن بود پروسه است. بانکداری دیجیتال، با فراهم کردن یک فضای امن، خیال کاربران را تا حدود زیادی بابت نقل و انتقالات راحت میکند.
تفاوت بانکداری دیجیتال و الکترونیک
بانکداری دیجیتال و الکترونیک، بدون شک دو پیشرفت اساسی در حوزهی پرداخت و ارتباطات هستند. هر دوی این خدمات با افزایش نرخ مبادلات ، کاهش واسطه و همچنین کاهش زمان اتلافی شناخته شدهاند. این دو شبکه تفاوتهای اساسی با یکدیگر دارند:
در بانکداری الکترونیک خدمات اصلی شامل پرداخت قبوض مختلف، انتقال وجه و هر گونه خدماتی مانند انجام تراکنش انجام میشود. بانکداری دیجیتال نسبت به الکترونیک بسیار گستردهتر است و علاوه بر تراکنشها و پرداخت قبوض مختلف، شما میتوانید خدمات دیگری مانند مدیریت حساب، سرمایه گذاری و انواع مختلف کارهای مشابه آن را انجام دهید. در حالت کلی تعاملات انجام شدهی بانکداری دیجیتال، بیشتر است.
مزایای بانکداری دیجیتال
در ادامه به معرفی برخی از مزایای بانکداری دیجیتال می پردازیم:
حمایت از محیط زیست: تحول عظیمی که ایجاد شد، کاهش مصرف کاغذهای چاپ شده برای پرداختهای گوناگون بود. با کمک نظام بانکداری دیجیتال، علاوه بر کاهش استفاده از کاغذ، آلودگیها و زبالههای تولید شده نیز به طرز چشمگیری کاهش مییابد که این مزیت تاثیر بزرگی بر اقتصاد کشور دارد.
افزایش قدرت ارتباطات: افزایش دایره ارتباطات با نقاط مختلف جهان به کمک بانکداری دیجیتال، به طرز قابل توجهی باعث افزایش تبادلات ارزی و کالا شده است. شما میتوانید در هر نقطه از جهان، تنها با چند کلیک ساده، خدمات مورد نظر خود را انجام دهید.
کاهش هزینه: به کمک بانکداری دیجیتال، شما از برخی هزینهها مانند حسابداری و چک را پرداخت نمیکنید و دیگر نیازی به مرخصی شغلی برای حضور در بانکها ندارید. در نتیجه استفاده از این خدمات بر روی هزینههای ماهانه شما نیز تاثیر میگذارد.
دسترسی لحظهای: یکی از بزرگترین مشکلاتی که در زمینهی انجام کارهای بانکی وجود داشت، محدودیت زمان استفاده از خدمات بانکی بود. امروزه به کمک بانکداری دیجیتال شما میتوانید در هر لحظه از شبانه روز و در خارج از زمان اداری بانکها، خدمات مورد نظر خود را درخواست کنید و دیگر نگران از دست دادن زمان نباشید.
ابرازهای بانکداری دیجیتال
ابزارهای بانکداری دیجیتال مجموعه ای از خدمات و فناوریهایی هستند که به شما اجازه میدهند تا امور بانکی خود را به صورت آنلاین و از طریق دستگاههای هوشمند انجام دهید.
پرداخت NCF: با کمک بانکداری NCF به راحتی میتوان بین دو دستگاه که به NCF پرداخت بدون تماس مجهز هستند، با بالاترین سرعت انتقال وجه انجام شود. این قابلیت در اکثر دستگاههایی مثل گوشی موبایل، تبلت، لپ تاپ و انواع دیگر مشابه آن که این قابلیت را دارند، قابل اجرا است.
اپلیکیشنهای مربوط به پرداخت وجه: انواع گوناگون اپلیکیشینها مانند اپلیکیشنهای گوگل پلی، پرداخت از طریق سامسونگ و انواع دیگر آن، از این طریق قابل اجرا هستند.
انواع سیستمهای مربوط به پرداخت: انواع مختلف سیستمهای پرداخت مانند بای پنل و استریپ که در تبادلات و انتقال بسیار سریع و راحت هستند نیز در این دسته قرار دارند.
پولهای دیجیتال: یکی از رایجترین تبادلات در دههی اخیر، استفاده از پولهای دیجیتال میباشد که باعث حذف انواع مختلف واسطهها و افزایش سرعت نقل و انتقالات شده است.
کارتهای اعتباری: بدون شک یکی از گستردهترین استفاده از این فناوری استفاده از کارتهای اعتباری است. به کمک این کارتها مقدار استفاده از پولهای رایج بسیار کاهش یافته است و تقریبا در مکانهای مختلف استفاده از این فناوری ارجحتر است.
کارتهای خرید: از دیگر استفادههای این فناوری، استفاده از کارتهای خرید آمادهای است که در زمینههای مختلف استفاده میشود. از دیگر انواع این کارتها میتوان به کارتهای پیش پرداخت اشاره کرد.
آینده بانکداری دیجیتال
به طور کلی توسعهی هر تکنولوژی در بین مردم نیازمند فرهنگ سازی طولانی و محبوبیت استفاده از آن است تا به مرور توسعه یابد. با پیشرفت تکنولوژی خدمات مربوط به بانکداری دیجیتال نیز به تبع افزایش خواهند یافت. برای مثال بانکداری دیجیتال در سالهای آینده به کمک هوش مصنوعی بسیار متحولتر خواهد شد و در آینده آپشنهای بیشتری نیز به درگاههای پرداخت افزوده خواهند شد. استفاده گستردهتر از این شبکه، نیازمند یک فضای بسیار امن برای افزایش قابلیتهای آن در آینده است.
کلام آخر
به طور کلی، نظم حاکم بر دنیای مبادلات و ارتباطات را مدیون نظام بانکداری هستیم که بسیار سرعت تبادلات را افزایش داده است. در کنار مزایایی که شمردیم، گاهی برخی از افراد در دام درگاه پرداخت جعلی میافتند. برای جلوگیری از دام سودجویان، باید ازاز روش های تشخیص درگاه پرداخت جعلی آشنا باشید و دقت کنید که از کد دقیق Url استفاده کنید و از رمز پویای فعال استفاده کنید. یک راه دیگر که سایتهای اشتباه را از صحیح به راحتی قابل تشخیص میکند، وارد کردن اطلاعات غلط کارت است. اگر درگاه پرداخت امن باشد، پیام ارسال غلط اطلاعات برای شما ارسال میشود، در غیر این صورت درگاه پرداخت جعلی است.
نوین پال
سوالات متداول
انواع بانکداری دیجیتال چیست؟
بانکداری دیجیتال، دنیای بانکداری را متحول کرده است. این نوع بانکداری امکان انجام امور بانکی را به صورت آنلاین و از طریق دستگاههای هوشمند فراهم میکند.